Maak kennis met

Afghaans eten

Bij welke Afghaan je ook komt, je gaat niet weg voordat je jezelf vol hebt gegeten met allerlei soorten rijst, groenten en vleesgerechten. Met een volle buik en na tien keer afscheid genomen te hebben, loop je de deur uit. Het warme gevoel van gastvrijheid blijft je bij. Dit gevoel in combinatie met het kruidige en geurige eten uit Afghanistan willen wij graag met iedereen delen.

Ofschoon de Afghaanse keuken nogal wisselt tussen de verschillende regio’s zijn er toch veel overeenkomsten. De culinaire specialiteiten weerspiegelen de etnische en geografische verschillen en vertonen, net als de taal, veel overeenkomsten met de buurlanden Uzbekistan, Tajikistan, Iran en Pakistan. De Afghaanse keuken is bekend om haar uitgebalanceerde smaken. Het eten moet lekker gekruid zijn, maar niet te pittig en zeker niet te vlak. Een goede balans is noodzakelijk, maar contrasten worden wel op prijs gesteld. Toch zijn er veel overeenkomsten die voornamelijk veroorzaakt worden door het aanbod van de voedingsmiddelen. 

In het hele land zijn volop verse en gedroogde kruiden als mint, saffraan, kardemom, zwarte peper, knoflook en koriander verkrijgbaar en het aanbod van verse groenten, tomaten, uien, aardappels en fruit is ruim. Fruit (grapefruit, granaatappels, abrikozen, sinasappelen, bessen en pruimen), noten (walnoten, pistachepitten, en amandelen) en verse groenten vormen, vers en gedroogd, een belangrijke deel van de Afghaanse keuken. Belangrijk is ook de verse yoghurt. Opvleesgebied gaat de voorkeur uit naar lamsvlees en kip. Vooral lamsvlees is wijd verbreid.

Kabul was eertijds de residentie voor de Afghaanse koningen en voor hen was voedsel een deel van het koninklijke leven. Van de hele wereld werden bekende chefs naar Afghanistan gehaald. Zij kregen de mogelijkheid de verschillende gerechten te mixen en kwamen zo tot het beste wat de huidige keuken te bieden heeft. Hun creaties betreffen exotische corma’s, palaos, rijst- en andere creatieve gerechten. 

‘Vers-inspiratie’  presenteert op deze pagina, volstrekt willekeurig, een aantal bekende gerechten. 

Gratis

Bezorging

Afghaans Eten Apeldoorn bezorgt ook! Bestel telefonisch en uw bestelling wordt gratis thuisbezorgd.

WhatsApp chat